REHABILITATION OF A FARM AT "CHÂTEAU GRILLET" VÉRIN, 2014

 Global view of the area from the vines
 View of the castel from the car park
 Main facade of the house
 View of the building from the vines
 View of the new kitchen/dining room
 Detail of the central island's kitchen
 View of the old dining room
 View of the perspective created on the ground floor
 View of the living room before works
 View of the new stair
 Detail of the new stair
 View of the old stair
 View of the stair landing
 View of the old bath room
 View of the new bath room



Private client
Delivery: 2014

Located at a special environment, "Château Grillet" is a prestigious vineyard in the Rhône valley.

The project consists in transforming an old agricultural construction to housing.

The building dating of XVII century is composed of a principal part (made with granite stone) and lateral extensions (made with adobe).

The architectural intervention saves the existing harmony and introduces some contemporary items.

The woodframe was almost all damaged. So it has been repaired retaining existing good parts. All new elements were covered by a special product (walnut stain) to have an aged appearance.

To bring more luminosity, the underface of the new fir floor was painted in white.

New stairs was built in the kitchen which is the main living space in this housing. Positioned in the axis of prospect, the white concrete stairs improve access to the floor.

On the ground floor, interior bearing walls have new opening. This intervention offer large views into the house and connects different rooms.

This project is a real interchange between vernacular architecture and contemporary design.


Contractors:

ATELIER DES GAMBINS, BOURGEOIS, COLAS ET GIRE, GABRIEL DENUZIERE, GRIPP, ELECTRICITE GENERALE BERNARD PINCHON, RM+, ROSIQUE, WIBAUX.