RECONSTRUCTION OF AN ADOBE HOUSE, SAÔNE-ET-LOIRE, 2014

 View of the living room and the diner room, first floor
 Existing south facade
 South facade after restoration work
 North facade after restoration work
 View from the corridor to the entrance of the housing
 View from the bed room's corridor to the woods
 View of the kitchen
 View of a bed room
 View of the bath room
 View from the studio to the stair
 View of the studio
 View of the garage
 Detail of the balcony
 Detail of a woodwork
 Detail of the garage's doors



Private client
Delivery: 2014

Between tradition and modernity, this project recreates a house. It's an old adobe construction of XIX century with only two subsisting walls.

The ground floor includes garage and a workroom. Upstairs there's 100 housing. We can access to it by outside with a stone stairs or from inside by a handsome wood stairs. A large balcony, made with steel and wood, extends the living spaces in outside.

At the facades, lime plaster covers the new concrete walls which reminds adobe and creates a visual unity.

The visible items of the framework were painted with a "winemaker" red. It's a red that reminds the original construction. From inside, we can see that the new woodframe is associated to some tie rods steel.

South and East façade preserve their original appearance. The new concrete facades have modern openings with large proportions. The steel joineries have very thin sections and the shutters are on oak.

Inside the housing, the space is composed of low volumes (bedrooms, bathroom...). Through these volumes, there is a visual opening with a beautiful view of the hill.

This project establishes actually a connection between heritage and contemporary interventions.

 

Contractors:
COMTE, BOURGEOIS, POLLET ET FILS, ATELIER DES GAMBINS, VEDELEC,  WIBAUX,  ROSIQUE.

Photos: Brice Robert